Tit og ofte kan det være svært at gennemskue, hvad totalomkostningerne bliver på din leasingbil, da der er mange forskellige leasingtilbud, som ved første øjekast kan se attraktive ud. Hvis du ønsker at blive klogere på, hvad du skal holde øje med for at gennemskue prisen, så læs med her!
Værditab kontra omkostninger
Grunden, til at det ofte kan være vanskeligt at gennemskue, hvad det koster at lease en bil, er usikkerheden omkring værditabet af bilen. Som bekendt skal du sammenligne, hvor mange omkostninger du har i leasingperioden med både værdiforringelsen af bilen i samme periode samt låneomkostninger i forbindelse med lån til bilen for at finde ud af, om det er billigere at købe en bil eller at lease den. Man vil jo selvfølgelig gerne finde et billig billån, hvis det kan lade sig gøre. Dertil må du ikke glemme eventuelle serviceomkostninger. Før du leaser, kræves der derfor en grundig undersøgelse af bilmarkedet.
Det kan være en fordelagtig måde at finansiere sin bil med et billån, men hvis leasingomkostningerne er lavere end værdiforringelsen, så er leasing faktisk også fordelagtig – hold dog tungen lige i munden! Den samlede pris for bilen er som nævnt vigtig, når du skal tage valget om at lease eller købe. I relation til dette bør du se på markedsprisen af den givne bil – altså hvad folk reelt set betaler for bilen. Det skyldes, at nogle listepriser desværre ikke er retvisende, hvorfor det ser ud til at være mere fordelagtigt at lease, selvom dette ikke er sandheden. På den måde kan der altså forekomme rabatter på listeprisen, hvilke som regel er større, desto højere listeprisen er. For at finde ud af markedsprisen er en mulighed at ringe til forhandleren og forhøre om prisen. Hvis du ønsker mere udstyr i din leasingbil, end hvad der tilbydes, så skal du også være opmærksom på, om opgraderingen kan øge prisen på bilen i leasingperioden.
Sådan udregner du hvad din leasing-aftale koster
Der findes en del forskellige omkostninger, som du skal have styr på, før du kan gennemskue om leasingtilbuddet er fordelagtigt eller ikke, og du får dem her:
Udbetalingen, også kaldet førstegangsydelsen, er en slags engangsydelse, hvilket kan forstås som en sikkerhed for det leasingselskab, som du vælger at benytte. Dette gebyr bruges af leasingselskabet til at dække hjemtagelsesomkostninger af bilen eller lignende. Du skal være opmærksom på, at du ikke modtager dette beløb, efter leasingperioden er færdig. Typisk vil en højere førstegangsydelse medføre en lavere månedlig ydelse.
Dertil er der selvfølgelig også de månedlige ydelser og den årlige ejerafgift, som du skal tage højde for, når du udregner totalprisen for leasingen af din bil. Hvis du vil tage højde for samtlige aspekter,
skal du yderligere også tage højde for benzinforbrug i leasingperioden. Regnestykket for totalomkostninger vil altså se således ud: Udbetaling + månedlige ydelser + årlig ejerafgift og derudover tillægges benzinforbruget, hvis du ønsker dette medregnet. Dette kan så divideres med antal måneder, hvorefter du har et mere håndgribeligt billede af, hvad din leasingbil koster.
Husk også dette i forbindelse med leasing
Når du indhenter leasingtilbud, er det også vigtigt at fastsætte dit årlige kørselsbehov, da du muligvis kommer til at betale ekstra, hvis du kører mere end aftalt med dit leasingselskab. Derimod tilbyder nogle leasingselskaber pengene retur, hvis du kører under det aftalte kilometertal – dog passer leasing bedst til dem, som kender deres årlige kørselsbehov i perioden.
Når du afleverer din leasingbil tilbage til selskabet, så kan der også forekomme nogle ekstra omkostninger, hvis bilen har været beskadiget og har fået buler eller ridser. Disse omkostninger skal du altså også tage højde for, når du vælger at lease. Hvis du har en finansiel leasingaftale med selskabet, så skal du yderligere også tage højde for restværdi, da du forpligter dig til at videresælge bilen til en tredjepart for en aftalt pris. På den måde skal du sørge for, at ydelsen, restværdien og salgsprisen går op, hvis du skal undgå et tab – det er nemlig dig som leasingtager, der skal betale differencen, hvis tallet ikke stemmer.