Dette indhold er sponsoreret
Dette indhold er sponsoreret
Hvis du skal have ny bil, kan det være svært at finde ud af, om du skal vælge at købe eller lease din næste bil. Det afhænger meget af, om du har nogle specifikke krav til bilen, hvor langt du kører i den samt din privatøkonomi.
Køb af bil
Fordelene ved at købe din næste bil frem for at lease er, at du selv bestemmer, hvor længe du vil beholde bilen og hvor mange kilometer, du kører i den. Du står derimod selv for service og vedligeholdelse af bilen, men ved køb af en ny bil frem for en brugt bil får du 2 års reklamationsret og garanti. Hvis du køber en brugt bil, er det vigtigt først at undersøge, om bilens stand og sikkerhed er acceptabelt, da sikkerheden på nye biler ofte er højere end på brugte biler. Du kan også ofte vælge at tilkøbe en service- og reparationsaftale, når du køber en bil. Du kan desuden også ofte forhandle dig til store rabatter på en bil samt ekstraudstyr, som du ønsker at købe. Dog har finansieringen af bilen en betydning for, hvordan den endelige regning kommer til at se ud, for der kan nemlig være en del penge at spare ved at vælge den korrekte måde at finansiere bilen på. I perioder med lave brugtvognspriser kan det måske også betale sig at købe en brugt bil, for markedet kan dermed have presset en lidt dyrere og bedre vedligeholdt brugt bil ned i pris.
Leasing af bil
Det er efterhånden blevet ret populært at lease frem for at købe en bil. Du betaler et månedligt beløb for leasing af bil for en aftalt periode. Du behøver derfor ikke på samme måde at bekymre dig om at optage lån for at finansiere bilen eller om engang at skulle sælge den. Du kan følge linket og læse mere på Tjekbil.
Du henter blot bilen, som du kunne tænke dig, og afleverer den igen, når din leasingkontrakt er udløbet. Det månedlige beløb dækker også service og vedligeholdelse af bilen, så du behøver heller ikke bekymre dig om uforudsete udgifter, hvis bilen skulle gå i stykker – det sørger din leasingforhandler nemlig for. Du skal dog være opmærksom på, at du skal kunne forudsige dit kørselsbehov relativt nøjagtigt i den periode, hvor bilen er i din varetægt. Hvis du kører flere kilometer, end du og din leasingforhandler har aftalt i udarbejdelsen af kontrakten, skal du nemlig betale et ekstra gebyr.
Mange forskellige former for leasing
Der er mange forskellige leasingtyper, som kan være en god ide at kende til, inden du beslutter dig, om du skal købe eller lease din næste bil. Nedenfor ses en liste over de hyppigst anvendte former for leasing, så du kan danne dig et bedre overblik.
Privatleasing er den mest populære leasingtype, hvor du i princippet “lejer” bilen hos en leasingforhandler typisk i en periode på 1 til 3 år. Du betaler et engangsbeløb for at få bilen, hvorefter du betaler det månedlige beløb. Du beholder altså alle fordelen ved at være bilejer uden at skulle stå for det økonomiske besvær forbundet med service og vedligeholdelse.
Erhvervsleasing adskiller sig ved privatleasing ved, at det er din arbejdsplads, som leaser en bil til din rådighed uden at firmaet behøver at købe bilen selv. Det er desuden også både firmaet og dig, der har brugsret til bilen, og du kan kun bruge bilen i forbindelse med dit erhverv. Hvis du ønsker også at bruge bilen privat, vil du blive beskattet af fri bil.
Flexleasing er for dig, der holder af eksklusive biler. Da registreringsafgiften er meget høj på nye biler, er det meget dyrt at købe en ny bil i særklasse. Med flexleasing nøjes du kun med at betale en lille procentdel af registreringsafgiften i det månedlige beløb. På den måde kan du stadig køre rundt i en eksklusiv bil uden at sprænge budgettet.
Minileasing er for dig, der ofte gerne vil udskifte bilen, som du kører i. I modsætning til andre leasingformer, hvor du ofte leaser for en længere periode, er minileasing for kortere perioder og op til 6 måneder. Derudover er der ofte heller ikke noget engangsbeløb.
Splitleasing er en leasingtype, hvor kontrakten og biludgifterne deles mellem firmakørsel og privatkørsel.
Fordele og ulemper ved leasing
Der er flere forskellige fordele og ulemper ved leasing af bil. Det er derfor vigtigt, at du overvejer alt nøje, inden du beslutter, om du skal købe eller lease din næste bil. Nedenfor er fordele og ulemper ved leasing er bil listet, som måske kan hjælpe dig med at træffe en beslutning.
Fordele ved leasing af bil
- Du slipper for udgifter i forbindelse med service og vedligeholdelse af bilen
- Du kender dine månedlige biludgifter
- Det er nemt at skifte bil i forhold til at eje en bil
Ulemper ved leasing af bil
- Du kan ikke frit køre de kilometre, som du har lyst til
- Der er en risiko for ekstragebyrer ved overkørte kilometre
- Du kan blive låst i lange, ufleksible kontrakter