Restværdi – Sammenligning mellem finansiering og leasing

Der findes mange fordomme og afskrækkende historier omkring flexleasing (finansiel-leasing), og mange af dem handler om ekstraregninger til leasingtagere efter endt leasingperiode. Men, kan man også opleve at få en ekstraregning gennem en finansiering? I denne artikel ønsker vi at tegne et entydigt og ikke mindst retfærdigt billede af leasing, og dermed give forbrugerne et bedre og mere faktabaseret beslutningsgrundlag,  ud fra lidt forskellige vinkler når der handles bil.

Kilometerforbrug og restværdi er din risiko

Det er ikke nogen overraskelse at hver eneste kilometer en bil kører, koster penge. En ting er brændstof og vedligeholdelse, men afskrivningen eller værditabet bliver også højere, jo flere kilometer en bil kører. Derfor giver det meget lidt mening, når der stadig er mange tilbud, der lokker med fri kilometer til en fast pris, men det får desværre mange kunder til at skrive under alligevel.

Som kunde er det ofte komplekst at gennemskue de regnestykker, der ligger bag et givent leasingtilbud, men du skal sikre dig at det er baseret på et reelt forventet kørsels-behov. Det er med andre ord af stor betydning om du kører 15000 km. pr. år, eller du kører 40000 km. pr. år, da det har en direkte konsekvens for restværdien  eller din restgæld i banken ved finansiering.

Her er det også vigtigt at nævne, at ansvaret for restværdien/restgæld ved finansiel leasing (flexleasing) eller finansiering ligger 100% på kundens skuldre, og derfor er det utrolig vigtigt at beregningen foretages ud fra de rigtige forudsætninger, herunder kilometerforbrug. En god ide er altid, at tjekke markeds-værdien på leasingbilen på mobile.de eller autoscout24.de – Dét jo vigtigt, at restværdien ikke er den samme efter 12 mdr. som hvad bilen kostede da man indgik aftalen. De samme forholdsregler gør sig gældende ved finansiering. Her anbefaler vi at du benytter Bilbasen eller Biltorvet.

Ved finansiering har du også fri km

Inden vi risikerer at udpege leasing som en økonomisk vakkelvorn måde at have bil på, vil vi sammenligne emnet restværdi med den velkendte traditionelle finansiering.

Der er ikke mange, der tænker over det, men ved finansiering har kunden også fri kilometer. Det betyder at restgælden, når du sælger bilen igen, nemt kan være højere end bilens reelle markedsværdi, hvis du har kørt flere kilometer end hvad du skulle have afdraget for bilens slidtage og alder.

Ligesom ved leasing, skal du derfor også ved finansiering bringe dit forventede kilometerforbrug ind i regnestykket, når du taler med din bank eller finansierings-partner om et billån. Dermed sikrer du dig imod en dårlig oplevelse, når du skal af med bilen igen.

Ikke de store forskelle mellem finansiering og leasing

Som konklusion på alt dette, skal emnet restværdi anskues på nogenlunde samme måde ved både finansiering og leasing. Den simple årsag til dette er, at prisen for at køre en kilometer i en given bil, er den samme på tværs af finansierings- og leasing-former. Forskellen er, at ved leasing kører bilen med periodisk afgift i f.eks. 12, 24 eller 36 måneder. Dermed er der et udløb på hvornår du skal sælge bilen eller forlænge aftalen. Ved finansiering kan du køre videre, hvis du ikke har råd til at indfri din restgæld i banken, da bilen kører med afgift.

Burde banken egentlig spørge efter dit kørsels behov, men også hvor længe du tænker at have bilen, når der tegnes en finansiering. Det gør de fleste forhandlere ved leasing. Hvis du spørger os, så ja’, da vi mener at udbetaling og månedlige ydelser skal være med til at afspejle din restværdi/restgæld. Disse parmetre bruges jo til at nedskrive bilens slidtage, samt at afbetale lånet. Det kan hurtigt blive dyrt at sælge en nyere bil med afgift, hvis man ønsker at sælge efter 12 eller 24 mdr. hvis finansierings ydelsen har været for svag og bilen samtidig har kørt jorden rundt.

I sidste ende er der kun én til at betale gildet, og det er brugeren, dvs. dig, der har kørt alle kilometrene i bilen. Vores overordnede anbefaling er derfor, at du som forbruger husker at bringe både drømme, km behov, økonomi, og ikke mindst sund fornuft i spil næste gang du skal have en bil, hvad enten der er tale om leasing eller finansiering.

På den måde kan du fokusere mere på køreglæde, og mindre på risikoen, og det er jo i sidste ende det de fleste af os bilister ønsker når vi handler bil.

 

Søg og pris-sammenlign leasingbiler fra forhandlere i hele Danmark her: www.FindLeasing.nu

FindLeasing ApS