Hvad er splitleasing og hvad skal du være opmærksom på? Splitleasing har eksisteret i over 10 år, men det er blevet mere populært de seneste år, da der er nogle klare fordele for dig som privat bruger af din firmabil, men der findes samtidig også fordele for dig som arbejdsgiver, ved dette koncept.
Splitleasing er rigtig godt, hvis du kun kører relativt lidt privat i bilen. Og hvad er så lidt? Typisk, så siger vi, at hvis du køre mere end 30% privat i bilen, så skal du overveje om dette er den rigtige løsning for dig, selv om der kan være undtagelser, ved biler som er meget dyre, hvor der stadig kan være muligheder for at opnå en besparelse ved en større andel private kilometer.
Hvordan fungerer splitleasing egentligt?
Splitleasing fungerer sådan at, leasingkontrakten bliver delt op i to dele, sådan at du selv som medarbejder betaler for den andel, der bliver brugt når du køre privatkørsel. Arbejdsgiveren betaler for den del, hvor bilen bruges til erhvervsmæssig kørsel, dette giver en skattemæssig besparelse til medarbejderen. Samtidig med at arbejdsgiveren får en besparelse, fordi du selv betaler for de kilometer som bilen bliver brugt privat.
Splitleasing er som nævnt ovenfor, interessant for medarbejdere, der kun bruger deres firmabil privat, i mindre omfang. Medarbejderen undgår nemlig firmabilsbeskatning, som vi kender fra traditionel erhvervsleasing, hvor arbejdsgiver betaler alle udgifter til bilen.
Hvilke fordele er der ved splitleasing?
- Arbejdsgiveren betaler kun for det erhvervsmæssige forbrug af bilen.
- Medarbejder undgår helt firmabilsbeskatning.
- Der kan være meget store besparelser for medarbejderen, hvis bilen bruges hovedsageligt til erhvervsmæssig kørsel.
Hvilke ulemper er der ved splitleasing?
- Omkostninger til montering af tracker samt opgørelse af kørselsregnskab hver måned.
- Du skal lave kørselsregnskab, hvilket kan være tidskrævende.
- Køre du mere end 30% privat, så vil det typisk ikke være nogen rentabel forretning at vælge denne løsning, da du selv hæfter for dine privatkørte kilometer. Derfor er denne del mindre end den besparelse som du har i beskatning.
Krav til splitleasingkontrakter
For at undgå firmabeskatning skal medarbejderen sikre at opfylde de særlige krav som der er opstillet fra Skat.
Der er krav til at leasingkontrakt skal splittes op i to dele. Leasingkontrakten indgås særskilt imellem de to leasingtagere, medarbejderen og virksomheden, samt at udgifterne til leasingkontrakten, fordeles ud fra en fordelingsnøgle baseret på de kørte kilometer.
Det betyder, at hvis medarbejderen har kørt 8000 km erhvervskørsel, og 2000 km. Privatkørsel, så er fordelingsnøglen 80% til arbejdsgiveren og 20% til medarbejderen. På denne måde betaler medarbejderen selv for hans private forbrug af bilen, men samtidig slipper han for beskatningen.
Det er et krav fra Skat at der føres kørselsregnskab, som danner hele grundlaget for fordeling af udgifterne til medarbejderen og arbejdsgiveren.
Et kørselsregnskab laves typisk ved hjælp af en tracker som default står på erhvervskørsel, hvilket betyder, at du kun ved privatkørsel skal foretage dig noget. Ellers, så laver denne tracker alt arbejdet for dig, men det er vigtigt at dit kørselsregnskab altid er ajourført, og skal indeholde bestemmelsessted og formålet/årsagen til kørslen.
Det betyder, at der kommer en administrativ opgave, der skal gøres når man anvender splitleasing fremfor traditionel erhvervsleasing.
Det er vigtigt, at der er orden i dit kørselsregnskab, ellers kan SKAT forlange at du skal betale firmabilbeskatning, hvilket kan betyde en stor efterregning for medarbejderen. Overvejer du splitleasing, så skal du være velkommen til at besøge vores side, hvor du kan finde tilbud på splitleasing biler.
Dette indhold er sponsoreret